Inloggen

Bekijk de volledige versie : Zes op de tien treinen rijden trager na nieuwe vervoersplan


M*axim.VanRillaer
20th March 2015, 11:59
Zes op de tien treinen rijden trager sinds het nieuwe vervoersplan in december werd ingevoerd. Dat blijkt uit de uitgebreide evaluatienota van TreinTramBus, Test-Aankoop en hun Waalse collega’s waarover Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen vrijdag berichten.

Zes op de tien treinen rijden trager sinds het nieuwe vervoersplan in december werd ingevoerd. Dat blijkt uit de uitgebreide evaluatienota van TreinTramBus, Test-Aankoop en hun Waalse collega’s. De nota overhandigen ze vandaag aan het federaal parlement, met één oproep aan de NMBS: ‘Wacht niet tot 2018 en pas het vervoersplan nú aan.’

De nota, 62 pagina’s dik, is er op verzoek van een aantal *Kamerleden gekomen. Die willen weten wat de reizigers- en consumentenorganisaties van het nieuwe vervoersplan vinden. Dat is op 14 december ingevoerd. De aankomst- en vertrekuren van zowat alle treinen zijn daardoor veranderd. ‘Al te vaak in de negatieve zin’, stellen TreinTramBus (TTB) en Test-Aankoop vast. ‘Want de treinen rijden nog trager, ook buiten spitsuren en op kleinere verbindingen. Dat heeft de NMBS niet gezegd.’

TTB heeft de gemiddelde reistijden vergeleken van 363 ritten Zowel op grote assen zoals Antwerpen-Brussel als op kleinere zoals Mechelen-Heverlee. In vergelijking met het vorige vervoersplan rijdt 59 procent trager. De gemiddelde reistijd is gestegen van 60 naar 62 *minuten. In 1990 was de gemiddelde reistijd 59 minuten.

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150320_01589111
datum: 20 maart 2015 om 06:18

mening
Het is een leuke paradox dat desondanks onze technologie op alle vlakken aan het evolueren is, de treinen een steeds langere reistijd beginnen hebben. Langs de ene kant is dat op zich helemaal niet positief en zouden we deze moeten kunnen verkorten, waarvoor een nieuw vervoersplan nodig is. Wel heb ik mijn twijfels of de NMBS er al meteen aan gaat beginnen.

Langs de andere kant echter vind ik het een beetje irrelevant de huidige reistijd met die van 1990 te vergelijken. We weten namelijk al lang dat treinen tegenwoordig later en later aankomen. Wanneer er dan ook nog bij wordt vermeld dat de reistijd sinds 1990, van 59 minuten naar 62 minuten is gestegen, vind ik het al helemaal irrelevant. Zouden die 3 minuten op zulke lange ritten zoveel verschil maken?

Daarnaast wordt ook aangehaald dat dit voor 59% van de treinen het geval is. Dit is wel de meerderheid, maar dat wil ook zeggen dat de andere 41% van de treinen hun reistijd even lang of zelfs verkort is.