PDA

Bekijk de volledige versie : Eedaflegging eerste vrouwelijke president van Chili


Barst
11th March 2006, 23:54
Eerste vrouwelijke president van Chili legt eed af


De socialiste Michelle Bachelet heeft zaterdag als eerste vrouw in de geschiedenis van Chili de functie van president opgenomen. Naar de plechtigheid in het parlement in Valparaiso, circa 100 kilometer ten westen van Santiago, waren 30 staatsleiders en vooraanstaande regeringsafgevaardigden vanover de hele wereld afgekomen.


Volksfeest

De eedaflegging draaide uit op een volksfeest. "We houden van je, Michelle", riepen de toeschouwers terwijl ze de eed aflegde. Het kabinet van Bachelet zal de komende vier ambtsjaren paritair uit tien vrouwen en tien mannen bestaan. De 54-jarige kinderarts haalde het in de verkiezingen van 15 januari met 53,5 procent van haar conservatieve rivaal, die tot 46,5 procent van de stemmen kwam. Bachelet, die enkele jaren in de DDR in ballingschap leefde, wordt de opvolgster van de eveneens socialistische president Ricardo Lagos, die Chili sinds 2000 regeerde.


Situatie armen verbeteren

Bachelet, wiens kieszege vooral als een gelofte voor een voortzetting van de politiek van een sociaal gematigde markteconomie wordt beschouwd, wil de situatie van arme bevolkingsgroepen verbeteren en de dringend noodzakelijke belastinghervorming opstarten. Het waren de vierde algemene verkiezingen in Chili sinds het einde van de militaire dictatuur van Augusto Pinochet in 1990. Het land heeft zich sindsdien onder de regering van de "ConcertaciĘn"-coalitie, waarvoor ook Bachelet aantrad, tot een van de stabielste democratieŽn van Latijns-Amerika ontwikkeld.


Huidige politiek verderzetten

Alhoewel de nieuwe presidente van Chili socialiste is, heeft dit weinig met de ontwikkeling in andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Venezuela, Uruguay of Bolivia te doen. Daar betekent de kiesoverwinning van linkse kandidaten een politieke ommekeer en wordt het als een ruk naar links beschouwd. In Chili, waar de socialisten eerder sociaaldemocratisch getint zijn, wil Bachelet inmiddels een voortzetting van de huidige politiek. De in vele andere Latijns-Amerikaanse landen vaak zeer ideologisch gevoerde strijd voor meer of minder markteconomie of vrijhandel speelt in Chili slechts een geringe rol.