actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Onderwijs (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=64)
-   -   Helft minder slaagkans voor studenten laag opgeleide ouders (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=50940)

Layla G*etschalckx 9th October 2014 11:12

Helft minder slaagkans voor studenten laag opgeleide ouders
 
Van de 137.530 studenten die tussen 2010 en 2013 voor het eerst aan een hogeschool of universiteit gingen studeren, waren er 18.667 afkomstig uit een gezin met een laagopgeleide moeder. Slechts de helft van hen haalde het tweede jaar. Bij de studenten met een midden- of hoger opgeleide moeder was dat gemiddeld twee derde. Dat meldt De Morgen die cijfers van de Databank Hoger Onderwijs kon inkijken.
Alleen jongeren die thuis geen of amper Nederlands spreken, leggen slechtere cijfers voor. Daar kan iets meer dan een derde aan het einde van het eerste academiejaar terugkijken op een cijferlijst zonder onvoldoendes. Hun groep is wel een stuk kleiner. Zo zijn er amper 5.420 studenten met een andere thuistaal dan het Nederlands.

De zogeheten pioniersstudenten, jongeren die als eerste uit hun gezin gaan studeren, hebben het aan alle universiteiten bijzonder lastig, maar er zijn ook verschillen op te tekenen. Aan de Vrije Universiteit Brussel slaagt bijvoorbeeld 46 procent voor het eerste academiejaar, terwijl aan de UHasselt en de KU Leuven respectievelijk 39 en 37 procent een voldoende haalt voor alle opgenomen vakken.

"De studenten met lager opgeleide ouders koen vaak terecht in een wereld die voor hen onbekend is", zegt Ruth Stokx van de studentenadviesdiensten van de KU Leuven in De Morgen. "Omdat hun ouders zelf niet gestudeerd hebben, kunnen ze hen niet het juiste advies geven." Voorts blijkt dat deze jongeren vaak moeilijk aansluiting vinden bij andere studenten en dat de kloof tussen het academisch Nederlands en het taalgebruik thuis te groot is.

Alle universiteiten doen inspanningen, bijvoorbeeld via cursussen, om de slaagkansen van jongeren uit kansengroepen te vergroten. Om de lagere slaagkansen helemaal weg te werken, moeten ook de lagere en middelbare scholen mee op de kar springen, luidt het.

bron: de redactie - 09/10/14

eigen mening: Ik denk dat er zeker een soort van waarheid in dit artikel zit. Jongeren van laag opgeleide ouders hebben vaak een minder goede basis gehad van het Nederlands en een goede kennis van het Nederlands is zeker van belang om verder te kunnen studeren. Al vind ik dat we dit zeker niet mogen veralgemenen. Er zijn veel jongeren die voor zichzelf grote doelen op leggen en deze kost wat kost willen behalen. Deze jongeren moeten natuurlijk wel de kans van thuis uit krijgen om hieraan te werken. Laag opgeleide ouders vinden het soms belangrijker dat hun zoon of dochter een goede stiel leert en zo snel mogelijk aan het werk kan. Aan dit artikel is een onderzoek vooraf gegaan en de cijfers zullen waarschijnlijk in grote lijnen wel kloppen, toch denk ik dat we dit zeker niet mogen veralgemenen. Elk individu is uiteindelijk deels verantwoordelijk voor zijn eigen diploma en studies.

g*rd.janssens 9th October 2014 13:56

Citaat:
Orgineel gepost door Layla G*etschalckx
Jongeren van laag opgeleide ouders hebben vaak een minder goede basis gehad van het Nederlands


Ik denk dat niet alle 'laag opgeleide ouders' een slechte basis van het Nederlands aan hun kinderen geven: vaak is het gebonden aan regio (accenten) en de manier van opvoeden.
Er zal zeker en vast een verband zijn tussen de opleiding van de ouders en hun taalgebruik, met vaak een minder goede kennis als gevolg zoals je zegt, maar het tegendeel is zeker niet onbestaande.

Het is overigens ook de taak van de leerkrachten (de kinderen blijven schoolplichtig tot hun 18de) om het niveau op te krikken... ongeacht of het een 'goede school' is of niet.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:04.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.