Enkele post bekijken
  #3  
Oud 16th March 2006, 23:57
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Zuurstof voor het hoger onderwijs

Zuurstof voor het hoger onderwijs


Vandaag betoogt de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) in Brussel onder meer tegen het plan van Onderwijsminister Frank Vandenbroucke om de subsidiëring van universiteiten en hogescholen afhankelijk te maken van het aantal gediplomeerden. Terecht. Want die zogenaamde 'outputfinanciering' zal geen enkele onderwijsinstelling nog beter voor een trager lerende student doen zorgen.


We stellen dan ook voor om werk te maken van een databank, om zicht te krijgen op de achtergrondkenmerken van studenten in relatie tot hun (succes)ervaringen in het onderwijs. Groepen studenten waarvan verwacht wordt dat ze moeilijker doorstromen, vragen immers meer middelen.

Dat geven van gelijke kansen net zo'n ongelijke behandeling inhoudt, is al langer bekend. Een verplicht kansenbeleid is dan ook een conditio sine qua non om studenten die het moeilijker hebben succesvol doorheen het hoger onderwijs te loodsen. Voor ons part mogen instellingen afgerekend worden op hun inspanningen voor studentenbegeleiding, studieadvies en mogelijkheden voor een goede combinatie arbeid/gezin.

Outputfinanciering kan dus, op voorwaarde dat het aandeel ervan in het budget voor het hoger onderwijs veel kleiner wordt en als je de instellingen beloont die erin slagen studenten met minder kansen of mogelijkheden met een kansrijk diploma af te leveren aan de maatschappij.

Door de fixatie op outputfinanciering lijkt trouwens een ander heikel aspect tussen de plooien te vallen. Het budget van de Vlaamse hogescholen werd in 2004 voor twee academiejaren bevroren, vanwege de voorbereiding en de invoering van het structuurdecreet. Tegen 2007 werd beloofd een nieuw financieringsmechanisme uit te werken dat aangepast zou zijn aan het nieuwe onderwijslandschap en dat ook historische anomalieën zou wegwerken.

In 2006 werd een eenmalig bevrijdende injectie voorzien. Ondertussen is het weer watertrappelen geblazen voor de groeiende hogescholen. De discussie over een bijkomende overgangsfinanciering moet dus snel starten. En daarbij kan maar één bekommernis spelen: voldoende zuurstof geven in functie van de reële groei van de hogescholen.

Jan Renders en Lut Maertens algemeen voorzitter en adviseur studiedienst van het ACW


DS, 16-03-2006
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden