Enkele post bekijken
  #1  
Oud 29th December 2004, 04:13
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Foute boel in Nederland...

Inspectie: Klimaat op scholen verhardt


UTRECHT - Er komt op korte termijn een meldpunt voor onverdraagzaamheid, racisme en extremisme bij de inspectie van het onderwijs. Daar kunnen schooldirecteuren, ouders, leraren en leerlingen aankloppen voor steun als ze zich niet veilig voelen op school, bijvoorbeeld omdat ze worden bedreigd.


Ook wordt het toezicht van de inspectie op het veiligheidsbeleid van scholen aangescherpt. Die maatregelen neemt de inspectie vanwege een verruwing van het klimaat op zowel middelbare als basisscholen.

Na de moord op Theo van Gogh op 2 november heeft de inspectie een ruime telefonische steekproef gehouden onder basis- en middelbare scholen. Die richtte zich op scholen met zowel allochtone als autochtone kinderen. Er is gepeild of deze scholen recent last hebben gehad van incidenten rond onverdraagzaamheid, extremisme of onveiligheid. De woordvoerder van de inspectie noemt de uitkomsten van de belronde 'opmerkelijk en best schokkend'.

De meeste scholen geven aan dat er géén specifieke verhoging van incidenten is sinds de moord op Van Gogh. Maar wel melden zij dat er over een langere tijd sprake is van 'een toename van verharding van het taalgebruik, vechtpartijen en ongewenst gebruik van sms, e-mail, websites, bekladden van schoolgebouwen, ingooien van ruiten, vernieling van persoonlijke eigendommen van docenten en dreigingen naar leraren en leerlingen', aldus het verslag.

De inspectie wil de uitkomsten van de inventarisatie de komende maanden verder uitdiepen op bijeenkomsten met sleutelfiguren uit het onderwijs, vertelt de woordvoerder.

Het meldpunt voor onverdraagzaamheid gaat functioneren naast het bestaande meldpunt voor geweldsincidenten bij de inspectie. ,,Daar komen nu wel eens meldingen binnen over extremisme, maar wij willen die apart gaan registreren. Onverdraagzaamheid gaat om bijvoorbeeld bedreigingen met een racistische of extremistische achtergrond.''

Er heeft zich sinds 2 november wel een aantal ernstige incidenten voorgedaan. Die betreffen onder meer bommeldingen, het plaatsen van een nepbom, het gooien van een molotovcoktail in een peuterspeelzaal, de bedreiging van een conciërge en het ingooien van ruiten bij docenten thuis. Ook zijn bij een aantal scholen telefoontjes binnengekomen waarin melding werd gemaakt van mogelijke aanslagen op gebouwen. Op één school waren er vechtpartijen tussen leerlingen. Eén leerlinge van een school is achtervolgd met als doel haar aan te rijden. In een aantal gebouwen is brand gesticht of gedreigd met brandstichting. Een aantal scholen is beklad met graffiti met racistische leuzen of hakenkruizen.

Maar bovengenoemde incidenten, die plaatsvonden na de moord Van Gogh zijn 'niet of nauwelijks anders dan normaal', zeggen de scholen. Er is al langere tijd sprake van een verharding van het klimaat op scholen. Sinds de moord is volgens hen bovendien het verbaal geweld verder toegenomen. Ook voelen ouders, vooral met kinderen in het basisonderwijs, zich sinds de gebeurtenissen in november ongeruster dan voorheen. En meer dan eens melden docenten bezorgheid omdat de moord op Theo van Gogh bij leerlingen thuis niet wordt afgekeurd.

Scholen reageerden verschillend op de moord, blijkt uit de inventarisatie. Sommige scholen hebben er met leerlingen, docenten en soms zelfs met de ouders over gesproken. Ook organiseerden leerlingen op sommige scholen ontmoetingsfeesten en bijeenkomsten over tolerantie, maar er zijn ook scholen die juist geen aandacht gaven aan de gebeurtenissen van november omdat ze bang waren voor escalatie en de rust wilden bewaren.

Trouw, 29-12-2004
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden