Enkele post bekijken
  #13  
Oud 7th May 2008, 13:38
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
"Dreigend tekort aan leraren in Vlaanderen"

"Dreigend tekort aan leraren in Vlaanderen"


Tussen 2007 en 2010 kondigt zich een tekort aan leraren op de arbeidsmarkt aan. Dat blijkt uit prognoses van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. De vergrijzing van het huidige lerarenkorps vormt de voornaamste oorzaak. In 2010 zal het tekort opgelopen zijn tot 499 ŕ 595 kleuteronderwijzers en 316 leraren secundair onderwijs. In het lager onderwijs overtreft het aanbod nog net de vraag. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a).



Kleuteronderwijs

Uit de cijfers blijkt dat het tekort zich vooral zal laten voelen in het kleuteronderwijs en het secundair onderwijs. In het kleuteronderwijs zal de vraag de volgende jaren toenemen tot 2.599 ŕ 2.695 budgettair fulltime equivalenten (BFT's). Dit komt door de grote uitstroom van leraren die met terbeschikkingstelling (TBS) of pensioen gaan. Voorts is het aantal geboorten de laatste jaren toegenomen. In dezelfde periode blijft het aanbod beperkt tot naar schatting 2.137 leraren. Er dreigt dus een tekort.


Kinderverzorgsters

Minister van Onderwijs Vandenbroucke wil het daarom voor scholen mogelijk maken om voor de lessen in de instapklasjes ook kinderverzorgsters aan te nemen. Daarnaast overweegt de sp.a-minister om het werk van kleuterjuffen vanaf 56 jaar te verlichten door extra uren kinderverzorging wanneer zij in dienst blijven. Ook de vraag naar onderwijzers in het lager onderwijs zal de volgende jaren stijgen. Maar daar lijkt het verwachte aanbod voldoende groot om de stijgende vraag op te vangen.

Aan de vraagzijde wordt een stijging verwacht van 3.239 tot 3.363 BFT's. Dat heeft vooral te maken met de vergrijzing van de lerarenpopulatie. Langs aanbodzijde berekende de onderwijsadministratie dat er 3.490 onderwijzers beschikbaar zullen zijn voor de arbeidsmarkt.


Pensioen

In het secundair onderwijs komen er de volgende jaren 8.438 vacatures bij, vooral door leraren die met pensioen gaan. Het aanbod loopt ongeveer gelijk met naar schatting 8.381 nieuwe leraren. Samen met de 259 niet ingevulde plaatsen in de databank van de VDAB, komt dit op een tekort van 316 leraren. Minister Vandenbroucke pleegt overleg over de aanpak van het lerarentekort.


Blog DM, 07/05/08
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden