Enkele post bekijken
  #2  
Oud 29th June 2008, 20:09
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Stand leerkrediet op de voet volgen

Stand leerkrediet op de voet volgen


Om te weten hoeveel hun leerkrediet bedraagt, kunnen de studenten vanaf dit academiejaar het 'Studentenportaal' van de Vlaamse overheid raadplegen. Op die website kan iedereen zijn eigen stand van zaken opvragen.



Wat zijn de principes van het leerkrediet?

Om te vermijden dat de overheid geld blijft uitgeven aan studenten die jaar na jaar zakken, krijgt iedereen bij zijn inschrijving een 'rugzakje' met 140 studiepunten. Hoe meer de student slaagt, hoe minder er van dat krediet afgaat.

Wanneer een student voor zijn eerste jaar (dat 60 studiepunten bedraagt) over de hele lijn slaagt, dan krijgt hij een bonus van nog eens 60 studiepunten. Hij gaat dan naar het tweede jaar met 200 studiepunten leerkrediet (het maximale aantal).

Voor de eerstejaars die gedeeltelijk of volledig zakken, verdwijnt uit hun 'rugzakje' het aantal studiepunten waarvoor ze niet zijn geslaagd.

Wie voor alle vakken van dat eerste jaar zakt, verliest zestig studiepunten, en houdt er dus nog tachtig over om te bissen. Als het dan nog eens helemaal foutloopt, blijven nog twintig punten over - daar kun je niet veel kanten mee uit.

Wat gebeurt er wanneer het 'rugzakje' helemaal leeg is? Met andere woorden, wanneer een student voor minstens 140studiepunten is gezakt, en dus zijn leerkrediet helemaal heeft opgebruikt?

Dan krijgt de hogeschool of universiteit van de Vlaamse overheid voor die student geen subsidies meer. Wat de instelling dan met deze 'niet-financierbare' studenten doet, is niet vooraf bepaald. De hogeschool of universiteit kan een hoger inschrijvingsgeld vragen of de student zelfs weigeren. Ze kan de student wel nog steeds inschrijven aan het gewone tarief, maar dan moet ze het verlies aan subsidies uit de eigen middelen bijpassen.


DS, 11-07-2008 (pl)


Op www.studentenportaal.be kunnen studenten de nodige inlichtingen vinden en kunnen zij (later) hun persoonlijk leerkrediet raadplegen...
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden