Enkele post bekijken
  #1  
Oud 3rd December 2008, 12:24
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
'Goeie mens, geen goed rector'

'Goeie mens, geen goed rector'


BRUSSEL - De Leuvense universiteit beslist vandaag of Marc Vervenne nog eens vier jaar als rector kan aanblijven. Dat is allesbehalve een zekerheid. Volgens een breedgedragen kritiek beschikt Vervenne niet over voldoende leiderscapaciteiten. 'Zonder twijfel een goed mens, maar niet de meest geschikte persoon om rector te zijn.'



Het studentenweekblad Veto volgde de voorbije maanden de evaluatieprocedure van rector Marc Vervenne op de voet en het eindoordeel is ontluisterend eerlijk. Vervenne is er de voorbije vier jaar niet in geslaagd in de voetsporen te treden van zijn vermaarde voorgangers Piet De Somer, Roger Dillemans en André Oosterlinck.

De meest gehoorde kritiek is dat Vervenne niet over de nodige leiderscapaciteiten beschikt om een omvangrijke en complexe instelling als de Leuvense universiteit te leiden.

Die opmerking is niet alleen in studentenkringen te horen. De kritiek over een gebrek aan besluitvaardigheid wordt breed gedeeld, ook onder professoren. Maar die beoordeling is tot nu grotendeels binnenskamers gebleven. Officieel luidt het al maanden dat we de beslissing van de evaluatiecommissie moeten afwachten.

Die commissie levert vandaag zijn rapport af aan de Bijzondere Universiteitsraad, die meteen een advies zal geven aan de Inrichtende Overheid. In dit eindstadium wordt de evaluatieprocedure zo kort mogelijk gehouden, vooral om pijnlijke lekken in de media te vermijden.

Het is ook de eerste keer dat deze procedure toepassing vindt. Tot 2004 werd de rector van de KU Leuven verkozen voor een periode van vijf jaar. Naar Nederlands voorbeeld geldt nu een regeling waarbij een Bijzondere Universiteitsraad de zittende rector na vier jaar evalueert. Als hij voldoet, mag hij nog eens een mandaat van vier jaar uitoefenen. In het tegenovergestelde geval volgen er opnieuw verkiezingen - waaraan de 'gezakte' rector in principe kan deelnemen.

Deze procedure biedt het voordeel van de duidelijkheid. De evaluatieprocedure verloopt in een open sfeer en is voor de academische wereld in dit land een noviteit. Het is gedurfd, maar het houdt terzelfder tijd risico's in die men in 2004 misschien onvoldoende ingeschat heeft.

Een negatieve evaluatie van een zittend rector is geen neutrale gebeurtenis. Het is voor de rector in kwestie persoonlijk een drama. Bovendien kan dit afstralen op de universiteit als instelling. Andere Vlaamse universiteiten zullen wellicht met enig leedvermaak de evaluatieprocedure aan de Leuvense universiteit gadeslaan.

Blijft Vervenne op zijn stoel zitten? Of komen er in het voorjaar nieuwe rectorverkiezingen? De inrichtende overheid van de KU Leuven zal hoogstwaarschijnlijk nog vandaag de knoop doorhakken. Als de evaluatie voor de rector negatief uitvalt, wil men het pijnlijk proces niet rekken.

Een ander scenario is dat er geen eensgezindheid bestaat tussen de groep van externe bestuurders in de Bijzondere Universiteitsraad en de groep academici. Dat zou tot uitstel kunnen leiden.

De Leuvense studenten vrezen nu al dat met de evaluatie van de rector meteen ook de koers van de universiteit tegen het licht wordt gehouden. En dat de KU Leuven ten prooi valt aan 'een te sterk bedrijfsmatige aanpak'. Het was het enige commentaar dat de Leuvense studenten gisteren wilden geven, 'om de evaluatie sereen te laten verlopen'. Dat de kwestie de studentengemeenschap bezighoudt, staat buiten kijf.

In de discussie over het rectorschap van Vervenne heeft de man ook voorstanders die wijzen op zijn menselijke aanpak. Die staat in contrast met de rechttoe-rechtaan-stijl van zijn voorganger André Oosterlinck. Die laatste is vandaag voorzitter van de Leuvense associatie en bestierde de KU Leuven als een manager.

Als er voor 1 augustus 2009 een opvolger voor Vervenne moet komen, is het ook de vraag of volgens de ongeschreven beurtrol de humane wetenschappen een nieuwe rector mogen leveren, of dat de andere faculteiten op de voorgrond zullen treden.

In haar opdrachtverklaring staat dat de KU Leuven een Vlaamse universiteit is met een katholieke inspiratie en een internationale oriëntatie. Dat blijkt ook uit het feit dat kardinaal Godfried Danneels de voorzitter is van de Inrichtende Overheid van de universiteit. Danneels zou volgens de persdienst vandaag zelf bekendmaken wat het verdict is, tenzij hij dit overlaat aan de ondervoorzitter Jef Roos.


DS, 03-12-2008 (Filip Verhoest)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden