Enkele post bekijken
  #3  
Oud 4th December 2008, 00:45
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Zwarte rook voor Vervenne

Zwarte rook voor Vervenne


BRUSSEL - Rector Marc Vervenne van de Leuvense universiteit zal de geschiedenis ingaan als een tussenpaus. De inrichtende overheid wil veeleer een manager aan het hoofd van de KU Leuven. De evaluatieprocedure heeft wonden geslagen.



Het mandaat van Marc Vervenne (59) als rector van de Leuvense universiteit krijgt geen verlenging. De inrichtende overheid vindt unaniem dat Vervenne niet de geschikte kandidaat is om de KU Leuven de komende vier jaar te leiden.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Vlaamse universiteiten dat een rector op zo'n manier een beoordeling krijgt. In het geval van Vervenne viel de evaluatie negatief uit. De zittende rector krijgt vooral het verwijt onvoldoende leiding te nemen en niet besluitvaardig te zijn.

Voor de Leuvense studenten is de procedure niet voor herhaling vatbaar. De evaluatie van Vervenne, waarbij intern te rade is gegaan bij een tachtigtal personen, 'heeft tot spanningen en wantrouwen in de hele universitaire gemeenschap geleid', betreuren de studenten.

Over de negatieve evaluatie van Vervenne bestaat ook geen eensgezindheid. De externe bestuurders - mensen met managementervaring in het bedrijfsleven en bij de overheid - waren unaniem over de niet-verlenging van Vervennes mandaat. In de academische raad daarentegen waren dertien hoogleraren voorstander van nog eens vier jaar met Vervenne als rector, elf hoogleraren waren tegen. Die erg nipte meerderheid ten gunste van Vervenne is door de inrichtende overheid van de KU Leuven niet gevolgd.

Volgens Jef Roos, de voorzitter van de raad van bestuur, was het 'geen gemakkelijke, maar een moedige beslissing'.

Marc Vervenne zegt dat hij de beslissing aanvaardt en zijn mandaat met volle inzet zal afmaken. Dat loopt tot 31 juli volgend jaar. De beslissing maakt hem niet gelukkig, maar hij 'is wel gelukkig om wat hij heeft kunnen doen met het team van de vice-rectoren'. Vervenne is geen voorstander van de benoeming van de rector zoals een manager benoemd wordt door een raad van bestuur. Zijn voorganger André Oosterlinck stelde dat voor.

In mei houdt de KU Leuven opnieuw rectorverkiezingen. Onder meer de vice-rectoren Karen Maex (wetenschappen) en Mark Waer (geneeskunde) worden als kanshebbers gezien, net als Bart De Moor, oud-kabinetschef van Yves Leterme als minister-president .


DS, 04-12-2008 (Filip Verhoest)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden