Enkele post bekijken
  #1  
Oud 20th February 2009, 17:44
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Spijbelactieplan Vandenbroucke werkt niet

Spijbelactieplan Vandenbroucke werkt niet


BRUSSEL - Het spijbelactieplan dat Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) in 2006 lanceerde, schiet zijn doel voorlopig helemaal voorbij. Vorig schooljaar telde Vlaanderen 4.771 problematische spijbelaars, een stijging met 15 procent ten opzichte van 2006-2007.



Begin 2006 lanceerde de minister een spijbelactieplan met 12 punten. Sindsdien moeten ouders hun kinderen vroeger inschrijven en wordt al tijdens de eerste drie dagen van het schooljaar gecontroleerd of alle leerlingen aanwezig zijn.

Aan de artsen werd gevraagd om niet langer attesten uit te schrijven zonder dat de leerling effectief wordt onderzocht. Ook de ouders werden nauwer betrokken bij het probleem.

Uit een evaluatie blijkt vrijdag dat het plan zijn doel voorlopig voorbijschiet. Het voorbije schooljaar nam het aantal leerlingen dat meer dan 30 halve dagen problematisch afwezig is, toe met 629.

Volgens minister Vandenbroucke kan die stijging voor een groot deel worden verklaard omdat het aantal spijbelaars nu beter wordt geregistreerd.

'Bovendien schreven huisartsen vroeger vaak zogenaamde dixit-attesten uit, aan leerlingen die verklaarden dat ze de voorbije dagen ziek waren, maar intussen weer gezond', stelt Vandenbroucke bij monde van zijn woordvoerster Leen Muys. 'Omdat de artsen dat intussen niet meer doen, stijgt het aantal onwettig afwezige kinderen.'

Toch geeft Vandenbroucke toe dat de cijfers niet rooskleurig zijn. Daarom zullen in de toekomst extra maatregelen worden getroffen. Vanaf 1 september moeten alle ouders verplicht een engagement ondertekenen waarin ze verklaren hun kinderen naar school te zullen sturen.


Studietoelage intrekken

Als de ouders echt niet willen meewerken, kan voortaan worden beslist om de studietoelage van de leerling in kwestie in te trekken. Dat kan een belangrijke motivatie vormen, want uit onderzoek van Vandenbroucke blijkt dat veel spijbelaars uit een sociaal-economisch zwak milieu komen. dsl


Blog DS, 20-02-2009
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden