Enkele post bekijken
  #2  
Oud 7th February 2011, 11:34
Charlotte.Smekens Charlotte.Smekens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Turnhout
Posts: 76
Besparingen drijven Nederlandse studenten naar Vlaanderen

Besparingen drijven Nederlandse studenten naar Vlaanderen

- maandag 07 februari 2011
- bron: www.standaard.be

BRUSSEL (BELGA) - Steeds meer Nederlandse studenten willen in Vlaanderen studeren. Reden zijn de geplande besparingen van de regering-Rutte.
Als de bezuinigingen worden doorgevoerd, ontvangen Nederlandse masterstudenten vanaf september geen studiefinanciering meer. Een tweede master kan vanaf dan tot 14.000 euro kosten. Dat meldde de website van de Nederlandse krant de Volkskrant gisteren.

Het kabinet wil daarnaast studenten financieel straffen als ze langer dan normaal over hun studie doen. Voor meer dan een jaar vertraging moeten studenten 3.000 euro boete betalen. Het collegegeld kan op die manier oplopen tot 5.000 euro per jaar per student.

In Vlaanderen daarentegen is de studiekost relatief laag: alle studenten uit de Europese Unie betalen een collegebijdrage van 570 euro per jaar. Vertragingsboetes worden alleen in uitzonderlijke gevallen opgelegd.

Verschillende Vlaamse universiteiten zien het aantal Nederlandse studenten nu al de hoogte ingaan. ‘Op de masterbeurs in Utrecht kregen we heel wat aanvragen van studenten die een studie in Nederland binnenkort niet meer kunnen betalen', zegt Tim Peeters, diensthoofd studenten en alumnirelaties van de Vrije Universiteit Brussel. ‘Nu al komt 5 procent van onze studenten uit Nederland. We bereiden ons voor op nog meer aanmeldingen.'

Ludo Melis, vicerector onderwijsbeleid van de Katholieke Universiteit Leuven, zegt dat het aantal studenten uit Nederland al jaren toeneemt. Een woordvoerder van de Universiteit Antwerpen laat weten dat niet actief in Nederland zal worden geworven, mede uit vrees zogenoemde langstudeerders te trekken. ‘Ik kan natuurlijk niet veralgemenen, maar het gevoel leeft soms dat de tweederangsstudenten naar België komen'.

Over de grenzen heen studeren is natuurlijk altijd positief voor de culturele interactie.
Toch heb ik bij de Nederlandse maatregelen ook enkele bedenkingen. In de eerste plaats vind ik namelijk dat iedereen gelijke kansen op onderwijs (en dus ook op verder studeren) moet krijgen. Dat houdt in dat hoger onderwijs dus voor iedereen betaalbaar moet zijn, wat in België al wel min of meer het geval is, maar in Nederland (indien men de maatregelen doorvoert) duidelijk niet meer. Natuurlijk is het begrijpelijk dat men langstudeerders wil weren en deze dus financieel wil “straffen”. Mensen die bijvoorbeeld het potentieel hebben om een tweede master te studeren, kunnen hier dan tot 14.000 euro voor moeten neertellen. Ik kan mij voorstellen dat capabele mensen daarmee de kans ontzegd worden hun mogelijkheden verder uit te bouwen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld wanneer er mensen zijn die een studie volgen die ze absoluut willen behalen, omdat het hun gedroomde richting is, maar moeite hebben met studeren. Vanaf dat hun studie meer dan een jaar vertraging oploopt, moeten deze mensen dan plots een boete van duizenden euro’s betalen. In mijn ogen is er bijgevolg overduidelijk een schaduwzijde aan de besparingen. Ook in België ben ik ervan overtuigd dat we hiervan nadelige gevolgen zullen ondervinden. Niet alleen bestaat de mogelijkheid dat er vooral “tweederangsstudenten” naar ons land komen, maar daarnaast is het toch al langer geweten dat in de Belgische universiteiten geklaagd wordt van een soort “overbevolking”. Nog niet eens zo lang geleden verschenen er artikels waarin de universiteiten spraken van overvolle aula’s die nadelig waren voor de kwaliteit van de lessen. Plots zouden er nu nóg tal van studenten bijkomen. De vraag die ik mij hierbij stel, is de volgende: Kunnen onze Belgische onderwijsinstellingen wel een forse toename van studenten aan?
Over het algemeen kan ik dus besluiten dat Nederland misschien toch beter nog eens een tweede keer nadenkt vooraleer de maatregelen daadwerkelijk toe te passen.
Met citaat antwoorden