
8th February 2011, 10:00
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Olen
Posts: 70
|
|
Het feit dat steeds meer kinderen en jongeren 'moeten blijven zitten' is ook te danken aan het feit dat men jongeren in een te hoge studierichting laat beginnen. Jongeren verschillen nu eenmaal en ze moeten op hun niveau naar school kunnen gaan. Maar als ouders vinden dat hun zoon of dochter toch maar eerst Moderne moet proberen in plaats van direct te starten in een TSO-richting, dan vraag je een beetje om de problemen. Het 'watervalsysteem' is heel hard ingeburgerd in onze maatschappij, dat zegt ook volgend tekstje uit Klasse:
"Ondanks aanzetten om vanuit individuele talenten van leerlingen te vertrekken en om de beschotten tussen vakken en ook die tussen ASO, TSO en BSO weg te nemen, blijft het debiet van de waterval in onderwijs hoog. De Koning Boudewijnstichting bevestigt: «Nog tal van ouders en zelfs leraren rangschikken alle leerlingen en richtingen van een 'hogere' naar een 'lagere' studievorm, volgens het criterium 'abstract denken'. Ze zien studierichtingen als 'hoog' aan als ze op abstract denken gericht zijn, zoals klassieke talen en wiskunde. Als 'laag' als ze op het concrete, op de toepassing gericht zijn, zoals techniek. ASO staat dus bovenaan, gevolgd door TSO en BSO. Leerlingen en/of hun ouders willen dan ook zo 'hoog' mogelijk mikken. Het liefst eerst 'proberen' in ASO en, indien nodig, nadien 'afzakken' naar TSO/BSO of eventueel kunstsecundair onderwijs (KSO), dat een onduidelijke plaats heeft in deze rangorde.
Het watervalsysteem maakt dat veel jongeren niet kiezen op basis van hun talenten en interesses. ASO is nog altijd the place to be. Jongeren die het best leren van doen naar denken, beginnen toch ook in ASO, waar het leerproces omgekeerd verloopt. Veel van die jongeren falen dan ook. Na meerdere mislukkingen, zittenblijven en steeds verder afzakken, verlaten ze in het ergste scenario op 18 jaar de school, zonder enig formeel getuigschrift en met tegenzin om ooit nog opnieuw te gaan studeren of een opleiding te volgen. Dat overkomt vandaag één op zes jongeren."
Zoals in dit tekstje ook al gezegd worden spelen de ouders een belangrijke rol. Zij vinden het 'te laag' als hun zoon of dochter 'maar' TSO of BSO gaat doen. En dan geldt niet alleen in het middelbaar onderwijs. Mijn mama is zelf lerares in het eerste leerjaar en zelfs daar merk je er veel van! Er zijn kinderen die niet mee kunnen in de klas en waaraan geadviseerd wordt om naar een autiklas of het buitengewoon onderwijs te gaan. Toch vinden de meeste ouders dat helemaal geen goed idee, want dat staat alweer 'lager aangeschreven' dan het gewone onderwijs. Toch is dat helemaal niet waar! Door die autiklassen en klassen in het buitengewoon onderwijs worden juist de verschillen tussen leerlingen erkent en probeert men die verschillen ook te aanvaarden en een aangepast leerklimaat te creëren voor de leerlingen.
|