Enkele post bekijken
  #1  
Oud 26th February 2011, 01:56
anneleen.van.saet anneleen.van.saet is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Mol
Posts: 141
Geen plaats voor stagiairs

Een op de drie studenten van de lerarenopleiding vindt geen stageplaats. Daar zijn verschillende redenen voor: scholen weigeren stagiairs, de mentoruren zijn afgeschaft en het aantal studenten neemt toe. Doordat steeds meer scholen stagiairs weigeren, neemt de druk toe in scholen die wel stages aanvaarden.

Enkele hogescholen verklaren het tekort aan stageplaatsen door het afschaffen van de mentoruren. Mentoren vingen stagiairs en nieuwe leraren op, maar daar hebben scholen nu geen tijd meer voor. Volgens onderwijsminister Smet ligt het grotere aandeel van de praktijkstage in de opleiding mee aan de basis van het tekort. Ook het aantal studenten nam de afgelopen jaren toe. Tom Demeyer van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) legt uit waarom scholen stagiairs geen kans meer geven: "Leraren zien op tegen de administratieve overlast die een stagiair begeleiden met zich meebrengt. Soms moeten ze minder geslaagde lessen opnieuw geven. Bovendien vinden steeds meer ouders dat hun kinderen les moeten krijgen van ervaren leraren."

Bron:
Klasse voor Leraren 213, Maart 2011, p.4-9

Mening:
Persoonlijk vind ik dat men meer werk moet maken van dit probleem. Het onderwijs is België is van een goede kwaliteit, maar wanneer toekomstige leerkrachten de kans niet meer krijgen om stage te doen hoe evolueert het dan? Het excuus van de leerkrachten dat een stage een hele papierrompslomp meebrengt vind ik irrelevant. Het brengt inderdaad misschien wat rompslomp met zich mee maar ze zijn zelf ooit ook stagaire geweest en waren blij met een stageplaats. Ook ben ik er van overtuigd dat stagairs niet altijd slechter les geven dan de echte leerkracht, ze hebben immers een recente visie op onderwijs. Ik besef ook wel dat er slechere stagairs zijn.
Ik ben blij dat ik mijn stage mag doen bij gemotiveerde mentoren en ben hen enorm dankbaar. Hopelijk heeft iedereen hetzelfde geluk als mij.
Met citaat antwoorden