Enkele post bekijken
  #2  
Oud 28th April 2011, 10:58
Charlotte Cooreman Charlotte Cooreman is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Itegem
Posts: 91
Minder overstromingen dankzij bevers

Beverdammen reguleren de doorstroming van water in riviertjes.


Na 150 jaar afwezigheid in ons land, wegens uitgeroeid, is de bever sinds kort – na geslaagde herintroductieacties – weer aanwezig, vooral in de Ardennen. Natuurliefhebbers tellen er ondertussen een 120-tal beverdamsystemen. Bevers bouwen dammen op riviertjes om de waterstroom ervan te reguleren, zodat de burchten die ze aanleggen niet voortdurend onder water lopen.

Geograaf Jan Nyssen van de Universiteit Gent analyseert met enkele collega’s in de Journal of Hydrology het effect van zes beverdammen op het debiet van de Chevral, een riviertje dat onderdeel is van het Ourthebekken. Het onderzoek bevestigt dat een dam een matigend effect op de stroming van het riviertje heeft, in zoverre dat er stroomafwaarts veel lagere debietpieken worden geregistreerd dan vóór de aanwezigheid van de beverpopulatie. Het tijdsverloop tussen overstromingen in het Ourthebekken is ook groter geworden, omdat er meer uniformiteit is in het doorstromende watervolume. Het steeg van 3,4 tot liefst 5,6 jaar.

De studie kon dus niet anders dan besluiten dat de aanwezigheid van bevers gunstig is als natuurlijk hydrologisch regulatiemechanisme.

Bron:http://knack.rnews.be/nl/actualitei...94997363554.htm

Eigen mening: Toen ik het artikel van Evelien las, vond ik dat dit artikel leuk was om hieraan toe te voegen.
In het artikel van Evelien heeft men het over wateroverlast in België omdat men meer en meer bouwt in overstromingsgebieden.
In dit artikel daarentegen heeft men het over het feit dat bevers zorgen voor minder overstromingen in de Ourthe. Zo is het tijdsverloop tussen twee overstromingen gestegen van 3.4 naar 5.6 jaar.
Dit vind ik een leuk gegeven. Het is namelijk prachtig dat dieren de natuur positief beïnvloeden dankzij hun dagelijkse doen en laten. Jammer dat dit bij de mens anders is...
Met citaat antwoorden