Enkele post bekijken
  #4  
Oud 13th May 2012, 15:28
Ilse Van Loock Ilse Van Loock is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Kessel
Posts: 103
Prof kweekt oor in labo

Prof kweekt oor in labo.

In de afdeling Nanotechnologie en Regeneratieve Geneeskunde van het University College London (UCL) worden menselijke reserveonderdelen gekweekt. Denk aan neuzen, oren, heupen, luchtpijpen...
Enfin, het oor is nog aan het groeien, de neus is bijna transplantatieklaar.De synthetische lichaamsdelen worden gekweekt uit stamcellen van de patiënt zelf, u kan zich voorstellen welke voordelen dat zoal biedt.
U kan zich ook voorstellen hoe de bijnaam van afdelingshoofd prof. dr. Alex Seifalian luidt.
Laten we bij de vooruitzichten blijven. Behoren orgaandonaties en metalen gewrichten in de nabije toekomst tot het verleden? Zal men ook complexe onderdelen als harten, longen of handen kunnen kweken?

Bron: HLN van dinsdag 8 mei.


Mening:
Ik vind het mooie geste als iemand zijn organen wegschenkt. Het is veelbelovend dat er steeds meer donoren zijn. Maar hoelang gaan we nog donoren nodig hebben?
Het artikel in HLN van dinsdag 8 mei gaat over een Brits labo dat een menselijk oor kweekt op basis van stamcellen van de patiënt. De Britse prof Alex Seifalian, die aan dit labo verbonden is, heeft reeds een biosynthetische luchtpijp gekweekt op deze manier. Hij zegt dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer ze complexe organen zoals een hart of longen kunnen kweken.
Dit is natuurlijk goed nieuws, want de kans op afstoting is zeer gering en je hoeft niet te wachten tot er een geschikt orgaan voor je is. Helaas staat deze techniek nog in de kinderschoenen voor alle patiënten die nu op de wachtlijst staan voor een orgaan.
Met citaat antwoorden