
4th October 2013, 15:22
|
 |
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 97
|
|
Het meer dat dieren verkalkt
Het meer dat dieren verkalkt
Vandaag om 12:55 door bvb
Lake Natron in Noord-Tanzania is het favoriete broedgebied van de bedreigde kleine flamingo. Maar voor de meeste andere dieren is het een hel. Dat illustreert fotograaf Nick Brandt met een opmerkelijke fotoreeks.
Het meer dat dieren verkalkt Foto: Nick Brandt
Het Natron-meer in het noorden van Tanzania, dicht bij de grens met Kenia, is een alkalisch zoutwatermeer, rijk aan zouten, mineralen, vitaminen, bacteriën en algen. De unieke samenstelling van het meer zorgt ervoor dat dieren die er sterven als het ware verkalkt worden.
Fotograaf Nick Brandt trok langs de oevers van het meer en bracht de dode dieren opnieuw tot leven. De fotoreeks maakt deel uit van zijn jongste boek Across The Ravaged Land.
Bron: 4/10/2013, DS
http://www.standaard.be/cnt/dmf2013...ampaign=seeding
Mening:
Prachtige zaken kunnen soms een griezelig uiterlijk hebben. Ik vind het prachtig om te zien, wat de natuur voor wonderen kan produceren. Je kan dit vergelijken met Pompije in Italië. Hier zijn de dieren door het zout en kalk gehalte bewaard gebleven, in Pompije zijn de omtrekken van de mensen bewaard gebleven in het gestolde lava. Je kan nog zien hoe deze dieren waren en het grimmige thema van de foto's geeft ook weer dat het leven ooit zal eindigen. De manier waarop de verkalkte dieren op hun oude verblijfplaatsen zijn terug geplaatst, is denk ik ook een soort boodschap. Ik denk dat hiermee wordt bedoeld dat iedereen zijn boodschap achterlaat om de plaats waar hij geleefd heeft. Voor dieren geldt dit ook. Je laat als het ware je voetafdruk achter, die jou als levend organisme ook vormt tot de persoon die je was. Zo kunnen mensen die je niet kennen, je leren kennen wie je overblijfselen (de hoeksteen van archeologie = onderzoeken wie iemand was door wat hij heeft achtergelaten, zijn afval eigenlijk). Voor mij is dit een vorm van de kunst, fotografie die op een serene manier de dood kan weergeven, zonder het macabere uit het oog te verliezen.
Als antwoord op dit artikel, plaats ik de artikels van National Geografic, die nog een beter beeld geven van de pracht en praal van dit macabere fotografisch hoogstandje.
__________________
Als de nacht dan gekomen is, sterft een vlinder van pure droefenis.
|