Enkele post bekijken
  #1  
Oud 17th October 2013, 12:21
g*tte.jansen g*tte.jansen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Hoogstraten
Posts: 128
Achtergrond ouders bepaalt studiekeuze jongeren

De studiekeuze van jongeren wordt beïnvloed door de achtergrond van hun ouders. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Kopenhagen en Aalborg (Denemarken).
Jongeren uit de werkende klasse worden aangetrokken door studies met een duidelijk functieprofiel en een hoog inkomen. Hun leeftijdsgenoten uit een hoger opgeleid milieu verkiezen daarentegen studies met prestige en een sterke identiteit. Tot deze conclusie kwamen Deense wetenschappers in hun onderzoek bij 60 studenten.

Studenten die gekozen hebben voor geneeskunde, architectuur, economie en sociologie komen vaak uit gezinnen waar de ouders een diploma hoger onderwijs behaald hebben. Jongeren waarvan de ouders niet over een diploma beschikken, kiezen meer voor een opleiding in de farmacie of bedrijfskunde. "Er is een verband tussen de gekozen studies en de sociale achtergrond. Zelfs bij jongeren die zeer goede cijfers behalen en diverse opleidingen aankunnen, wordt de keuze bepaald door het opleidingsniveau en sociale klasse van hun ouders", aldus onderwijssocioloog Jens Peter Thomsen.

Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131017_009 (geraadpleegd op 17/10/2013)

Mening:
Ik ben het er mee eens dat de studiekeuze bij studenten erg beïnvloed wordt door hun sociale achtergrond. Studenten brengen de bronnen mee die ze van thuis uit hebben meegekregen. Studenten die opgroeien in gezinnen met een sterke professionele identiteit, zoals artsen of architecten, zullen vaak voor een gelijkaardig professioneel traject kiezen. Studenten waarvan de ouders landbouwers zijn, zullen ook sneller kiezen om ook landbouwer te worden. Ze zijn dit namelijk gewoon. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat ze minder onderwijsmogelijkheden hebben, maar ik denk dat er in de praktijk nog altijd geen sprake is van een volledig gelijke toegang tot het onderwijs.
Met citaat antwoorden