actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Reflectiesessies
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #2  
Oud 31st January 2011, 09:32
Belinda.Vandenbempt Belinda.Vandenbempt is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Boechout
Posts: 175
Theoretisch gezien denk ik wel dat dit kan kloppen. Zelf gebruik ik ook ezelsbruggetjes en het werkt.

De methode die je gebruikt, hangt natuurlijk af van het vak dat je moet studeren. Heb je lange teksten, dan kan je hier kernwoorden in aanduiden en een schema of samenvatting maken in je eigen woorden. Wanneer je een lijst moet leren van 500 nieuwe woorden in een vreemde taal, dan is het de bedoeling dat je de woordjes letterlijk reproduceert. In dit geval is het dikwijls aangewezen om ezelsbruggetjes te maken of om eventuuel verbanden te zoeken met andere gekende talen. Zelf zoek ik veel op (woordenboeken, internet, ...). Wat je zelf opgezocht hebt, onthoud je ook beter. Dit is alleszins mijn ervaring.

Persoonlijk vind ik het positief dat men in het eerste jaar secundair onderwijs aandacht besteed aan het "leren leren". Voor het eigenlijke instuderen, gaat al een heel proces vooraf. Leerlingen krijgen de leerstof eerst en vooral aangeboden tijdens de les. Ze zijn dan actief bezig met de leerstof (luisteren, vragen stellen, opdrachten, ...). Wanneer hierover een test wordt aangekondigd, dan worden ze verplicht deze leerstof te memoriseren. Daar stopt het natuurlijk niet. Volgens mij zou je het dan zoveel mogelijk moeten herhalen. Tijdens de examens heb je het dan veel gemakkelijker dan iemand die dan nog moet beginnen om alles in te studeren. Het pakket is dan ook veel groter. Vermoeidheid en stress liggen op de loer.

In ieder geval denk ik dat men door de regelmatige (herhalings)toetsen in het secundair onderwijs in zekere mate zelfdiscipline aanleert, die voor de student later nuttig kan zijn.

Verder wil ik nog wel opmerken dat examens soms een vertekend beeld kunnen geven van de parate kennis van de student. Stress kan een behoorlijke spelbreker zijn, soms voorafgegaan door faalangst en gecombineerd met vermoeidhied. Een test blijft een momentopname. Wanneer bij 2 studenten de leerstof even goed gekend is, zal de ene op het examen beter scoren dan de andere, juist omwille van voorgenoemde factoren. Idem dito tijdens een mondeling examen. De ene geraakt niet uit zijn woorden (en geeft zo de indruk de leerstof niet te kennen), de andere heeft hier geen moeite mee en praat vlot. Door ons puntensysteem ligt de druk hoog, voor sommigen té hoog.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:21.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.