actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th December 2015, 08:45
Jorn.S*oops Jorn.S*oops is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Oud-Turnhout
Posts: 108
Politieke benoeming door N-VA en Open Vld schokt hoger onderwijs

Politieke benoeming door N-VA en Open Vld schokt hoger onderwijs

Een politieke benoeming vanuit Open Vld en met steun van N-VA doet het hoger onderwijs daveren. Verschillende universiteiten halen boos uit naar de Vlaamse regering, nu een in hun ogen incompetente bestuurder wordt aangesteld.


Het rommelt in de kantoren van meerdere universiteitsbestuurders. Een politieke benoeming ligt aan de grondslag van die onvrede. Zo heeft Open Vld met succes geijverd voor Marc Luwel (60), de huidige voorzitter van een agentschap dat onderzoeksinfrastructuur financiert. Hij gaat een sleutelpositie innemen binnen het hogeronderwijslandschap. Luwel, die eerder als adjunct-kabinetschef werkte voor voormalig minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (Open Vld), krijgt ook de steun van N-VA. Zijn nieuwe job binnen de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van het hoger onderwijs bewaakt, is gisteren goedgekeurd op de ministerraad van de Vlaamse regering. Dat bevestigen regeringstoppers en universiteitsbestuurders aan De Morgen.

N-VA en Open Vld hadden, zo melden verschillende bronnen vanuit het hoger onderwijs, een deal gesloten. Luwel zou zijn topfunctie krijgen als de liberalen ermee zouden instemmen dat N-VA de nieuwe baas van het Antwerpse Havenbedrijf zou mogen leveren. "Onzin", zegt een regeringstopper. "Dat die post N-VA toekomt, is eigenlijk besproken bij de regeringsvorming. De CEO van het Havenbedrijf is in feite meer waard dan een ministerspost. Niet alleen verdient hij drie keer meer, hij heeft ook grote economische macht. Koen Kennis, die in poleposition ligt, is daarvoor de geknipte man."

Toch valt bij meerdere regeringstoppers te horen dat de N-VA-ministers ook aandrongen op de benoeming van Luwel. Niet alleen omdat hij in het verleden goed werk zou hebben geleverd, maar ook om zijn broer Luc te plezieren. Die laatste is vandaag voorzitter van Voka-Antwerpen en draagt een Vlaams-nationalistische stempel.

"Juiste capaciteiten"


Veel universiteitsbestuurders ervaren de gang van zaken als een slag in het gezicht. Zij kunnen Luwel, die zich laat wegzetten als "een bullebak", niet smaken en ijverden voor Kris Versluys. Hij is vandaag onderwijsdirecteur aan de UGent. "Wij kunnen bevestigen dat we een inhoudelijk zeer sterke kandidaat hebben voorgesteld", zegt UGent-woordvoerster Stephanie Lenoir. "Zijn expertise was onbesproken. We betreuren dat deze Vlaamse regering andere zaken in overweging neemt dan sterke inhoudelijke capaciteiten."

Ook Rik Torfs, rector van de KU Leuven, reageert verbijsterd. "Ik betreur elke politieke benoeming. Blijkbaar leven we nog altijd in een tijd waarin politieke dealtjes worden gesloten. En dat terwijl ik dacht dat deze regering er komaf mee zou maken."

In regeringskringen valt te horen dat Luwel een harde werker is, die zijn sporen in het hoger onderwijs heeft verdiend. Ook zou hij een vlekkeloos parcours hebben gereden. "Mark Luwel heeft een duidelijke Open Vld-stempel, dat klopt", zegt een minister. "Maar iedereen die in zo'n functie terechtkomt, heeft een politieke kleur. Hij heeft de juiste capaciteiten om de functie goed te vervullen." Universiteitsbestuurders laten een ander geluid horen: "Luwel moest na uitlatingen in de media vertrekken bij Vanderpoorten en is bijna overal waar hij werkte met ruzie vertrokken. We vrezen dat hij de hervormingen in het hoger onderwijs in het gevaar zal brengen."

'Je mag toch verwachten dat Van Rouveroij de Gentse kandidaat steunt, maar blijkbaar wegen zijn liberale belangen zwaarder door'
Cruciaal hierbij is de instellingsreview. Tot voor kort werden alle opleidingen om de paar jaar geïnspecteerd. Dat systeem zorgde voor veel druk op docenten en kostte enkele miljoenen euro's. Eind vorig jaar werd duidelijk dat er voortaan een review zal worden gehouden, waarbij de NVAO de hogeschool of universiteit in zijn geheel doorlicht. Onlangs kwamen bij de NVAO in dat licht twee belangrijke posities vrij. Waar Nederland de voorzitter levert, mag Vlaanderen zorgen voor de vicevoorzitter en een lid van het dagelijks bestuur.

Ann Verreth, die hoge functies uitoefende binnen onder meer het katholiek onderwijs en momenteel als adjunct-kabinetschef aan de slag is bij Crevits, wordt - als de Nederlandse minister van Onderwijs Jet Bussemaker akkoord gaat - de nieuwe vicevoorzitter. Over haar bestaat, ook binnen het hoger onderwijs, geen twijfel. Ze wordt geroemd als een krachtdadige bestuurder met veel kennis van zaken.

Maar de politieke machinaties liggen een stuk gevoeliger. Aan de UGent richt het ongenoegen zich ook richting Sas van Rouveroij, de voorzitter van hun eigen raad van bestuur. Hij combineert die functie met een job als kabinetschef van minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld). Van Rouveroij wist volgens verschillende bronnen al weken dat Luwel het pleit zou winnen, maar zou hebben verzuimd rector Anne De Paepe in te lichten. Sterker nog: hij zou in het geheel niet hebben geijverd voor Versluys, de kandidaat van de UGent.

"Je mag toch verwachten dat hij de Gentse kandidaat steunt, maar blijkbaar wegen zijn liberale belangen zwaarder door", zegt een welingelichte bron. "Hij heeft niet voor zijn universiteit gekozen, terwijl die kandidaat de steun kreeg van meerdere universiteiten. Zo'n spagaat is onmogelijk."

Van Rouveroij laat in een reactie weten dat hij "als voorzitter van de Raad van Bestuur maar één kandidaat had en dat was Versluys". Marc Luwel was gisterenavond niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: De Morgen, 12/12/2015, http://www.demorgen.be/binnenland/p...rwijs-baa8adac/

Eigen mening: Het is bijna nieuwjaar en dan mogen er al eens cadeautjes uitgedeeld worden. Dat is toch wat ik hier uit haal. Zoals Rik Torfs ben ik van mening dat er in de politiek nog steeds postjes worden verdeeld en dat beaamt de ongeschiktheid van onze partijen. In bijna elke structuur van de maatschappij kunnen we voorbeelden terugvinden van hoe het wel hoort. De zoon die het bedrijf van de vader overneemt, mits goede opleiding, de werkervaring is van kinds af aan daar. In een bedrijf wordt (meestal) de meest geschikte werknemer gekozen om de directeur op te volgen. Is het dan niet logisch dat in een 'bedrijf' als het hoger onderwijs iemand gekozen wordt met veel ervaring in het hoger onderwijs en die het meest geschikt is? Ik denk dat de universiteiten wel beter kunnen zeggen wie het meest geschikt is. Langs de andere kant mag je wel niet te ver vooruitlopen op de zaken. Ik begrijp dat de voorgeschiedenis van Luwel niet al te rooskleurig is geweest, maar je weet nooit of hij toch een goede job gaat doen.

Laatst aangepast door Jorn.S*oops : 12th December 2015 om 08:51.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 03:44.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.