actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #2  
Oud 26th May 2018, 01:59
Indy.Geeraerts
Gast
 
Posts: n/a
Cool Interessant

Een gelijkaardig artikel passeerde me vandaag op een nieuwssite; ben al vergeten dewelke het was.
In eerste instantie vond ik het ludiek te lezen dat mijn “tactiek” met het inhalen van slaap – bijvoorbeeld na een “all nighter” – verondersteld wordt werken.

Doch lijkt enkel uitslapen in de weekends, voor mij, nu net iets te veel gevraagd.
Ik probeer, momenteel, om de drietal dagen een deftige nachtrust te krijgen; een week kan ik mijn slaapgebrek niet laten oplopen om deze dan in de weekends bij te slapen. Mijn dagdagelijks functioneren alsook sociale relaties zouden hier, naar mijn gevoel, te zwaar onder lijden.
Zware slaaptekorten, dus minder dan drie uur op een nacht, haal ik in met dutjes en een mijn versie van de weekend-/winterslaap.

Ergens wist ik wel dat te weinig slaap niet gezond is, maar dat ik met mijn kleine 5uur slaap per nacht ongeveer de helft meer kans loop op vroegtijdig overlijden, had ik niet verwacht.

De studie heeft ook enkele beperkingen. Zo werden de deelnemers slechts op één moment naar hun slaappatronen gevraagd. Nadien werd hun gezondheidstoestand dertien jaar opgevolgd.
Hmm… Ik denk dat een slaappatroon op 13 jaar drastisch kan veranderen door werk- en thuissituaties; kinderen, andere job, schoolwerk, …
In mijn ogen had men hier doorheen het onderzoek best enkele malen naar gepeild.

Daarnaast werd niet gekeken naar de invloed van een dutje overdag en waren er weinig rokers aanwezig in de onderzochte groep.
Ik ben benieuwd naar vervolgonderzoeken op dit onderzoek, alsook de invloed van sport, (on)gezond eten, dutjes, …
Zulke dutjes zouden blijkbaar zowel de productiviteit wel verhogen ( http://actualiteit.org/forums/showt...highlight=slaap ), als er voor zorgen dat leerstof beter wordt onthouden ( http://actualiteit.org/forums/showt...highlight=slaap ). Vive les petites siestes!

Momenteel vraag ik me af of er een verschil is in gradatie van “ongezondheid” tussen een slaapgebrek bij lange en korte slapers.
Door wat zoektermen op actualiteit.org los te laten, leerde ik dat kortslapers meer stresshormonen (cortisol) produceren (http://actualiteit.org/forums/showt...highlight=slaap).
Na het lezen van dit artikel ben ik benieuwd hoe mijn lichaam zou reageren op 37 uur zonder slaap. Misschien iets om tijdens mijn (vakantie-)nachtwerkt te testen – of toch maar niet?
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:29.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.