actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th June 2010, 02:53
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation Prestaties slechter op gemengde school

Prestaties slechter op gemengde school


Gemengde scholen zijn niet bevorderlijk voor de onderwijsprestaties, althans in het voortgezet onderwijs. Scholen met bijvoorbeeld alleen maar leerlingen uit islamitische landen of alleen maar autochtone kinderen scoren beter.



Die conclusie trekt onderwijssocioloog Jaap Dronkers uit onderzoek naar de leesprestaties van vijftienjarige leerlingen in verschillende landen. De uitkomsten maakte hij gisteren bekend in een rede bij zijn aantreden als hoogleraar internationaal onderwijsonderzoek aan de Universiteit Maastricht.

Dronkers gebruikte internationaal vergelijkende tests uit vijftien westerse landen op het gebied van leesvaardigheid. Prestaties van Nederlandse leerlingen werden niet in het onderzoek betrokken. Daarvoor ontbraken de benodigde gegevens. ’Niet erg’, vindt Dronkers; het Nederlandse onderwijsstelsel is niet uitzonderlijk en de uitkomsten van het onderzoek zullen ook hier gelden.

Allochtone leerlingen afkomstig uit islamitische landen scoren duidelijk lager dan alle andere groepen leerlingen die Dronkers onderscheidt. Dat heeft niets te maken met het feit dat zij vaak afkomstig zijn uit lagere sociaal-economische klassen, blijkt uit de cijfers. Dronkers vermoedt dat de verklaring in de islam zelf te vinden is. „Kennelijk zijn bepaalde islamitische waarden en normen – bijvoorbeeld over man-vrouwverhoudingen of eer en schaamte – contraproductief in de moderne westerse samenleving.”

Onderwijsprestaties van moslimkinderen gaan niet vooruit op gemengde scholen. Integendeel, autochtone én allochtone kinderen leveren juist mindere prestaties als ze gemengd naar school gaan, stelt Dronkers vast. In het voortgezet onderwijs werkt het dus niet zo dat de ene groep zich aan de andere optrekt, zoals gezegd wordt door voorstanders van gemengde scholen.

Wie onderwijsprestaties wil verbeteren, moet volgens Dronkers daarom niet streven naar diversiteit. Op grond van zijn onderzoek is er weinig bezwaar te maken tegen volledig witte scholen, en evenmin tegen islamitische scholen.

Desondanks neemt Dronkers zelf geen standpunt in over gemengde scholen. „Ik vind niks, ik reken alleen maar uit”, zegt hij. Er kunnen ook andere argumenten zijn voor gemengde scholen dan onderwijsprestaties, erkent hij. Bijvoorbeeld dat zulke scholen goed zijn voor de integratie of discriminatie verminderen. Er moet volgens Dronkers een ’politieke keuze’ gemaakt worden: voor betere integratie of betere onderwijsprestaties.


© Trouw, 18-06-2010
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:38.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.