actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th July 2011, 02:46
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation Frans én Engels tweede taal

Frans én Engels tweede taal


BRUSSEL - Het Frans wordt niet gedegradeerd tot derde taal in het Vlaamse onderwijs. Maar het Engels wordt wel gepromoveerd: het komt op gelijke hoogte met het Frans en wordt dus ook 'tweede' taal'.



De Vlaamse regering heeft zopas de Talennota van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) goedgekeurd. 'Een Vlaming moet niet twee-, maar drietalig zijn', zegt de minister: behalve een perfecte kennis van het Standaardnederlands, is, conform de visie van de Europese Unie, een degelijke kennis nodig van én de tweede landstaal én de Europese 'common language'. Frans en Engels, dus.

In het Franstalig onderwijs is het Nederlands niet verplicht als tweede taal. 'Een keuze die ik niet begrijp en ook niet wilde maken', zegt Smet.

De Talennota bestaat uit veertig pagina's met voorstellen en één rode draad. Namelijk dat jonge Vlamingen taalvaardiger moeten worden. Niet alleen in het Nederlands, maar ook in andere talen. De voorsprong die de Vlaamse scholieren traditioneel hebben in talenkennis, kalft af. Niet zozeer omdat het Vlaamse onderwijs achteruitgaat, maar vooral omdat anderen ons inhalen.

De derde landstaal, het Duits, blijft de 'vierde taal' in het Vlaamse onderwijs. Maar scholen krijgen ook de vrijheid om andere officiële talen van de Europese Unie aan te bieden als daar een draagvlak voor is. Ook de talen van de Bric-landen, de nieuwe economische grootmachten, behoren tot de mogelijkheden, zoals het Hindi (India), het Chinees en het Russisch.

Smet wil voorts dat kinderen sneller in contact komen met vreemde talen. 'Hoe vroeger je een vreemde taal leert, hoe gemakkelijker het gaat', zegt hij. 'Onderzoek toont dat onomstotelijk aan.' Lagere scholen mogen daarom voortaan al in het derde leerjaar beginnen met Frans, in plaats van in het vijfde. Ook taalinitiaties Engels en Duits zijn voortaan toegelaten vanaf het derde leerjaar.

De drie deeldomeinen waar de nota op focust, zijn de kennis van het Nederlands, de kennis van vreemde talen en de algemene aanpak van het taalonderwijs. De Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) zal nu advies uitbrengen, waarna de nota ook in het Vlaams Parlement besproken zal worden. Daarna begint de omzetting in decreten en besluiten. In het schooljaar 2013-2014 zou het nieuwe beleid moeten ingaan.

In het najaar zal de Vlaamse regering haar ontwerpdecreet voor de aanpassing van de taalwetgeving voor het hoger onderwijs indienen bij het parlement. Dat moet onder meer mogelijk maken dat meer vakken en richtingen in een andere taal gedoceerd worden.


DS, 26-07-2011 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 03:20.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.