![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
Ook ik heb als jobstudent al kilo's overheerlijk voedsel moeten weggooien omdat de houdbaarheidsdatum te dichtbij kwam. Gelukkig komt er steeds meer positief bericht in de media over voedselverspilling. Denk maar aan de 'muffinman' die onlangs werd vrijgesproken. (zie: http://www.knack.be/nieuws/belgie/mu...0041245937.htm)
Ik denk net als Eveline dat de houdbaarheidsdata niet per se geschrapt moeten worden, maar wel aangepast. Als producten langer meegaan dan de houdbaarheidsdatum zegt, is dat een verkeerde aanduiding. Enkele dagen, weken of bij sommige producten zelf enkele maanden toevoegen, kan een hele hoop verspilling tegen gaan. Het lijkt me ook een goed idee om andere informatie toe te voegen. Bij sommige producten is het beter om duidelijk te vermelden hoe lang ze nog goed blijven na het openen van de verpakking. Dan begint vaak pas het 'vervalproces'. |
#2
|
|||
|
|||
Een houdbaarheidsdatum is handig voor de producten waar je in de winkel niet aan kan ruiken, voelen of zelfs bezichtigen. Zaken zoals rijst, pasta en geconserveerde producten blijven erg lang goed, maar ook zij worden vroeg of laat slecht. Het zou jammer zijn mocht je thuis komen met bijvoorbeeld een doos rijst die uiteindelijk groen blijkt te zijn in plaats van wit. Volgens mij heeft een bewustmakingscampagne meer zin. Het zijn uiteindelijk de mensen die hun producten om ter verst willen hebben. Als de winkels concurrentieel willen blijven zijn ze wel genoodzaakt om telkens weer opnieuw de minder fraaie ( maar perfect consumeerbare) artikelen weg te gooien. Waar ik ook fan van ben is de uitverkoop. Producten die nog goed zijn maar bijna vervallen aan een fikse korting of zelfs gratis weggeven lokt volgens mij extra klanten, op voorwaarde dat mensen zichzelf van het taboe dat hier op rust kunnen verlossen.
|